ה-MRI החזק בעולם – פרויקט INUMAC MRI - בדיקות ואפליקציות

 

פרויקט INUMACפרויקט INUMAC: גרמניה וצרפת היו יריבות מרות בשתי מלחמות העולם האחרונות, ובכל זאת פרויקט חדש שהמדענים שלהן עובדים עליו, בשיתוף חברת סימנס, ובעלות של כ-270 מיליון דולר, יקפיץ כנראה את יכולות סורקי ה-MRI הקיימים כיום כמה מדרגות מעלה.

 

פרויקט ה- INUMAC) Imaging of Neuro disease Using high-field MR And Contrastophores), מטרתו לפתח סורק בעל שדה מגנטי חיצוני בעוצמה של 11.75 טסלה, פי 235 אלף מהשדה המגנטי של כדור הארץ. שדה מגנטי כזה מסוגל להרים בקלות טנק במשקל של 60 טונות.

לשם השוואה, רוב סורקי ה-MRI למטרות אבחון, שנמצאים כיום בבתי החולים, הם סורקים בעוצמה של 1.5 ו-3 טסלה. סורקי MRI מחקריים הם חזקים יותר, והחזקים ביותר, נכון לכתיבת שורות אלה, מגיעים ל-9.4 טסלה.

מעבר לעוצמתו הגדולה, ה-INUMAC צפוי להיות סורק ה-MRI הגדול ביותר שיוצר עד היום. קוטר המנהרה שלו הוא 90 סנטימטר, נתון שישפר באופן משמעותי את נוחות הנבדקים. מבחינת ביצועים, סורק ה- INUMAC יכול לספק תמונות בהפרדה חסרת תקדים. כך, מעבר לשיפור היכולות המחקריות במגוון תחומים, מכשיר זה יוכל לאתר שינויים קטנים מאוד במוח וכך אולי לאבחן מחלות נוירולוגיות ניווניות, כגון מחלת אלצהיימר, טרשת נפוצה ומחלת פרקינסון, מוקדם הרבה יותר מהשלב שבו מאבחנים אותן כיום.

אם נשווה בין סורק זה לבין הסורקים הקיימים כיום, נראה כי כיום סורק MRI ממוצע מסוגל להפיק תמונה ברזולוציה של מילימטר אחד (כ-10,000 נוירונים במוח) ולעקוב אחר אירועים במרווח זמן של כשנייה. סורק ה-INUMAC, לעומת זאת, יהיה מסוגל להגיע לרזולוציה של 0.1 מילימטר (כ-1,000 נוירונים) ולעקוב אחר אירועים במרווח זמן של עשירית השנייה.

הבטחה נוספת שסורק ה-INUMAC טומן בחובו בזכות המגנט העוצמתי שבו, הוא דימות לא רק של פרוטוני המימן אלא גם של חומרים אחרים כמו נתרן, אשלגן, סידן ויסודות אחרים בגופנו. דימות כזה לא היה אפשרי עד היום, בשל כמותם הקטנה של יסודות אלה בגוף ביחס לאטומי מימן ובגלל רגישותם הנמוכה לאפקט התהודה המגנטית (מקדם גירו-מגנטי נמוך). דימות כזה יאפשר אבחון מוקדם יותר מזה שקיים היום, של פגיעות בסחוס, אוסטיאופורוזיס‏ (דלדול עצם) ועוד.

 

מידע נוסף על הפרויקט

תחזיות לשוק ה-MRI בין השנים 2015-2019